Sjón: Argon lastu

Keväällä 2016 lukupiirissä luettiin islantilaisia kirjailijoita. Yksi arvostetuista islantilaisista kirjailijoista on Sigurjón ”Sjón” Birgir Sigurðsson (s. 1962). Sjón on voittanut Pohjoismaiden neuvoston  kirjallisuuspalkinnon teoksellaan Skugga-Baldurin. Sjón on kirjoittanut romaanien lisäksi rock-lyriikkaa ja surrealistista runoutta. Hänen kirjoittamansa libretto Lars von Trierin musikaalidraamaan Dancer in the Dark oli Orcar-ehdokkaana vuonna 2001. Sjonin teoksista on suomennettu Sinun silmäsi näkivät minun, Skugga-Baldur, Poika nimeltä Kuukivi, Valaan suusta sekä lukupiirissä ollut Argon lastu (2005, suomennos 2008).

Teoksessa koko elämänsä pohjoisten kansojen hyvinvoinnin ja kalaruokavalion väliseen yhteyden osoittamiseen käyttänyt  Valdimar Haraldsson on päässyt Kronos-varustamon rahtilaivan neitsytmatkalle Kööpenhaminasta Norjaan, Länsi-Agderin Multavuonolle vuonna 1949. Laivassa hän tapaa Kaineus-perämiehen joka kaivaa iltaisin taskustaan puulastun, palan Argo-laivan keulapuuta ja alkaa kertoa tarinoita Argo-laivan matkasta, joissa muinaiset jumalat ja ihmiset ovat tekemisissä keskenään.

Perämiehellä oli sellainen tapa, että ennen kertomuksen aloittamista hän otti taskustaan lahon puunlastun ja asetti sen oikealle korvalleen kuin puhelimen luurin. Hän kuunteli  lastua parin minuutin ajan ja antoi silmiensä painua kiinni kuin unessa, mutta silmäluomien alla pupillit värähtelivät kiireen vilkkaa..

Valdimir Haraldsson on tarkan tieteellinen henkilö, jonka on hankala suhtautua näihin tarinoissa esiintyvien argonauttien seikkailuihin. Rahtilaivan matka kuitenkin etenee hiljalleen ja lopulta Haraldssonkin alkaa odottaa illan tarinoita ja löytää samalla jotain itsestäänkin.

Osa lukupiiriläisistä piti teoksesta mutta lähes kaikki kokivat sen lukemisen työlääksi kirjan kulkiessa rahtilaivan ja argonauttien seikkailujen välillä. Argon lastun lukemisessa auttaa, jos Antiikin tarustot ovat jonkinlaisessa muistissa. Joku totesi teoksen olevan vain miesten fantasioita: Argon lastu antaa nimittäin monipuolisen puhekyvyn lisäksi valtavan vaikutuksen kantajansa potenssiin, mikä Kaineus-perämiehen tarinoista käy hyvin ilmi. Argon-lastu ei ole pitkä kirja, vain 142 s. mutta kahden täysin eri ajassa ja tyylissä liikkuvien tarinoiden kokonaisuus asettaa omat haasteensa.

-Kaisa

argon

Kansi: Kirjasampo.fi

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s