Iris Kähäri: Viipurilaisen iltapäivä

Keväällä 2015 luettiin lukupiirissä unohdettuja suomalaisia naiskirjailijoita. Yksi tälläinen on Iris Kähäri (1914-1995). Hän syntyi vuonna 1914 Viipurissa ja joutui heti puolivuotiaana evakkoon. Kolmas evakkoreissu toi hänet lopullisesti Suomeen. Kähäri pitää itseään viipurilaisena kirjailijana vaikka asui valtaosan elämästään muualla. Kähärin tuotanto on laaja ja palkittu. Hän sai mm. kolme Kirjallisuuden valtionpalkintoa sekä Pro Finlandia-mitalin. Viipurilaisen iltapäivä julkaistiin 1964, aikana jolloin sai taas kertoa kaipaavansa Karjalaan takaisin. Koko teos kertoo vanhasta Kaisusta, joka kaipaa Viipuriaan ja haluaisi löytää jonkun samanmielisen. Hän odottelee linja-autoasemalla poikaansa ja pyrkii juttelemaan muiden odottelijoiden kanssa muistoistaan, saaden kuitenkin vain vähän vastakaikua.

Hyvillä mielin hän odotti että nainen tulisi kuulomatkan päähän, olisi yhdessä muisteltu, hän kysyisi…mutta ohi menivät, oikaisivat kentän yli, säikäyttivät yksinäisen pulun, alkoivat nousta katuvierua, erkanivat sivukujalle.

Lukupiiriläiset kokivat teoksen ahdistavaksi ja hitaasti eteneväksi. Teos etenee hiljakseen yhden päivän aikana ja päähenkilön Kaisu taustaa availlaan hiljakseen ja varovasti. Viipurilaisen iltapäivä eteneekin hiljakseen ja poukkoillen vanhan Kaisun ajatusten myötä. Osa lukupiiriläisistä oli sitä mieltä, että Kähäri saisikin jäädä historiaan osaksi unohdettuja naiskirjailijoita.

-Kaisa

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s