Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari

Teman som kommer upp i boken är mångkulturalism, sökandet efter den egna identiten, kulturella och samhälleliga förväntningar. Boken är skriven 2005 och utspelar sig någorlunda i nuet.

Boken handlar om familjen Irandoust som har invandrat från Iran till Sverige och nu bor i Malmö. Familjen består av mamma Panthea Rastegar, pappa Amir Irandoust, dottern Bahar och sonen Shervin.

Panthea har arbetat som kärnfysiker i Iran och Amir som poet, bokförläggare och lärare på universitet. Nu befinner de sig i ett nytt främmande land där deras tidigare utbildningar och erfarenheter inte spelar någon som helst roll. De behärskar inte språket och kulturen som de nu befinner sig och måste ofta be barnen som hjälp för att klara sig i olika sammanhang.

Bahar är den som främst får komma till tals i boken, men läsaren möter även livet från resten av familjen synvinklar samt från några av deras närmaste krets. Bahar var 10 år när familjen flyttade till Sverige och har anpassat sig bra. Hon verkar uppleva sig och uppföra sig som vilken annan som helst ungdom i dagens Sverige. En viss kulturell identitets sökning förekommer hos henne, men det beror nästa på att alla ”svenskar” vägra uppfatta henne och andra invandare som svensk utan påtvingar dem ett slags halvidentitet. Detta kommer speciellt bra fram i tv-intervjun som Bahar tvings ställ upp på. Citat från sidorna 237-238,

” >> Du har vuxit upp i Sverige och börjat skolan här. Vad tycker du om Sverige?<<
>> De e väl okej.<<
>> Okej. Känner du dig svensk?<<
>> Spelar det nån roll?<<
>> Ursäkta?<<
>> Spelar det nån roll va jag känner maj som?>>
>> Men det är väl klart att det är viktigt hur du känner.<< En klar och tydligen varningssignal. Stackars tjej. Utanförskapet hade ärrat henne. Hon hade tappat förtroendet för samhället.
>> De känns inte som att de spelar nån roll. Om du hade sett maj som svensk hade du aldrig gjort de här programmet. Eller hur?<<
>> Är det för att du känner dig utanför som du säger så och reagerar så starkt?<<
>> Utanför vadå? Asså, jag menar de spelar ingen roll om jag känner maj svenska eller utländsk. Ni har ju redan bestämt er att jag inte e svensk. Du ser ju att jag inte e de. Så de e väl skitsamma va jag känner maj som. Förstår du?<<

Bahar har en pojkvän, Markus, vars mamma, Pernilla, är mycket ivrig på allt mångkulturellt och försöker bl.a. tillgodose sitt behov genom Bahar. Pernilla vill ha med Bahar i olika invandrartematiska evenemang, men Bahar vägrar delta. Hon vill ses som en person, inte som en representant för invandrare. Markus farfar, Bertil, är en gammaldags man med rasistiska åsikter och idéer. Trots hans idéer och attityder är osympatiska, så har Bakhatari lyckats beskriva även honom på ett medmänskligt sätt.

De äldre invandrarna har problem med att hitta sig tillrätta i det nya landet och kulturen, medan de unga kämpar för att hitta sin plats med kraven och förväntningarna från både det gamla landet och det nya.

Boken är till en del skrivet på talspråk och det kan göra läsningen svår för läsaren ifall man inte är van vid detta. Det förekommer även ord och uttryck på främmande språk, som inte får någon översättning och kan vara till förtret för den som inte behärskar språken. Behandlingen av karaktärerna kan kännas ganska ytlig och alla blir inte så levande för läsaren.  Det finns ingen klar signal när tiden ändras i boken. Boken sträcker sig över flera år och ibland är det först när man är mitt i ett kapitel som man kan märka att det mitt i allt har gått flera år framåt sedan förra kapitlet.

Trots detta är boken väl värd att läsas. Den tar upp många aktuella teman och tankar som berör vårt samhälle idag. Hur ska vi bemöta folk från andra kulturer som nu blir en del av oss? När slutar de vara ”invandrare”? Tvingar vi in dem i den rollen med vår strävan att vara mångkulturella och hela tiden lyfta fram deras ursprung? Hur skulle det vara att lämna allt det gamla och bekanta och sedan inse att allt det som gjort en till den man är i det gamla hemlandet är helt värdelöst nu?

Boken lyfter fram tankar och idéer som är värda att begrunda och rekommenderas varmt.

-Tove

kalla

Bild: Boksampo.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s