Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin

Kyung- Sook Shin (f. 1963) är en av Sydkoreas mest kända nutida kvinnliga författare. För boken Ta hand om min mor belönades hon med Man Asian Literary Prize år 2012. Hon är den första kvinnan och den första Sydkoreanen som har vunnit detta pris. Boken har översatts till många olika språk och har blivit en internationell bestseller. Boken är delvis baserad på Shins eget liv.

Temat i boken är en familj vars mamma, Park So-nyo, tappar bort sig på metrostationen i Seoul när hon kommer för att besöka sina barn som bor där.

 ”På väg från Hyong-chol tar du tunnelbanan hemåt men kliver av på Seouls central, där mamma försvann. Ett myller av människor sveper förbi, snuddar vid din axel medan du letar dig fram till stället där mamma försvann. Du kastar en blick på din klocka. Tre. Samma tid som mamma blev kvar här. Folk banar sig förbi dig på perrongen där mamma rycktes loss ur pappas grepp. Ingen ber om ursäkt. De måste ha knuffats likadant när mamma stod där villrådig.

Hur långt tillbaka sträcker sig ens minnen av någon? Ditt minne av mamma? ”

Boken är indelad i flera berättare; två av barnen, pappa och mammans själv. Den äldsta dottern, Chi-hon, är kanske den som mest kommer till tals i boken, men alla delar av historien är viktiga pusselbitar i historien. Barnen och pappans berättelser handlar om deras eget förhållande till Park So-nyo och hur det har sett ut under åren som gått. Boken utspelar sig i nutid, med tillbakablickar på tiden som har gått.

Boken tar upp sådana saker som förhållanden mellan barn och mamma, mellan barnen sinsemellan och mellan föräldrarna. I och med att mamman har försvunnit ser alla nu tillbaka på sina liv och utvärderar både sina egna liv och sina förhållanden till andra, främst dock till mamman. Det handlar också att se sin mamma som en person och inte bara som en mamma.

Andra tydliga teman är förändring mellan den äldre generationens fattigdom och liv på landsbygden till barnens rikare liv i storstaden. Det hur mamman slet och uppoffrade sig för att barnen skulle få gå i skola och få möjligheter till ett bra liv är även det en röd tråd i berättelsen.

Omgivningen och kulturen i boken var obekant för all deltagare i bokcirkeln och vi fann det intressant att läsa om något helt nytt. Dock var de flesta av teman som togs upp i boken universella och därför kunde vi bra relatera till historien. Boken är välskriven och drar med läsaren in i texten. Vi rekommenderar!

-Tove

tahandom

Bild: Boksampo.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s