Gaile Parkin: Mrs Angels tårtbageri

I februari bekantade sig bokcirkeln med mrs Angel Tungarazas tårtbageri Rwandas huvudstad Kigali. Mrs Angel och hennes man Pius är hemma från Tanzania, men bor nu i Kigali för att Pius har en tidsbunden anställning som konsult vi universitet. Mrs Angel har ett litet tårtbageri i lägenheten där de bor. Parets två barn, dottern Vinas och sonen Joseph är båda döda och Angel och Pius tar hand om de fem barnbarnen. Eftersom man behöver en tårta till alla livets stora ögonblick har Angel en jämn ström av kunder. Och eftersom Angel är ”professionell” är allting som diskuteras i samband med tårtbeställningar konfidentiellt. Därför är det många av kunderna som berättar om sina liv för Angel, ofta över en kopp te och en cupcake. Efter det görs tårtbeställningen på ett flerspråkigt formulär som Angel utformat.

Det finns många som vill sitta och prata en stund med Angel. Det kommer en strid ström av både tårtbeställningar, berättelser och livsöden till hennes lilla tårtbageri. Händelserna utspelar sig kring millenieskiftet, ca sex år efter folkmordet i Rwanda år 1994. Det finns alltså en hel del att berätta. Vi får ta del av berättelser om ”viruset”, folkmordet, prostitution, gatubarn och mycket annat. Allvarliga, ofta sorgliga berättelser. Men boken genomsyras också av framtidstro, en vilja till att bygga upp och försonas. Och visst finns här en hel del humor och dråpliga historier också!

Alla deltagarna i bokcirkeln mindes händelserna i Rwanda på 1990-talet. Alla visste naturligtvis att Rwanda ligger i Afrika, men många medgav att de inte genast skulle ha klarat av att peka ut var i Afrika landet ligger. De flesta hade kollat i kartboken och vi inledde dessutom bokcirkeln med att se var landet, huvudstaden och andra platser som nämns i boken ligger. Alla var överens om att det är mycket berikande att läsa om andra kulturer och levnadssätt. Samtidigt upptäcker man att människor ändå funderar på samma saker överallt i världen, tampas med samma livsfrågor.

Alla deltagarna tyckte bra om boken Mrs Angels tårtbageri. Här vimlar visserligen av människor som kommer och går i tårtbageriet och det är inte alltid särskilt lätt att hålla reda på alla personerna. När vi pratade om de olika personerna var det ofta någon som utbrast ”aj jo, hon fanns ju också med!” Trots det stora persongalleriet och de ibland svåra ämnen som behandlades upplevdes boken ändå som i grunden mycket positiv. Medan vi diskuterade drack vi naturligtvis te eller kaffe med cupcakes!

Vi fick den här gången också besök av Yle Östnyland, som gjorde ett inslag om Bokcirkeln. Inslaget hittar du här: http://svenska.yle.fi/artikel/2016/03/03/bokcirkeln-i-borga-oppnar-nya-varldar

-Catharina

parkin

Bild: Boksampo.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s