Ensam tant i Ryssland av Lena Linderborg (2014)

Huvudpersonen i boken är Lissu Lundberg, 53 år gammal och hon arbetar som assistent på Finlandssvenska Organisationen (FISOR). Nu får hon ett nytt jobb och ska på uppdrag av tankesmedjan Enigma åka till Ryssland. Uppdraget är ”helt enkelt att lära finlandssvenskarna förstå det ryska bättre än vad de nu gör”. Och hon åker iväg till S:t Petersburg för att ta itu med sitt uppdrag.

För att fullfölja uppgiften tänker Lissu använda sin vistelse till att på fyra sätt ta sig an uppdragets tema.

  1. ringa in det ryska
  2. sätta det i relation till det finlandssvenska
  3. se både det positiva och negativa ur båda synvinklarna
  4. komma med lösningsförslag (dvs. på hur finlandssvenskarna skulle förstå Ryssland bättre)

Lissu kommer till Ryssland med ganska lite kunskap och mycket fördomar i bagaget. Under sin vistelse verkar hon på ett eller annat sätt gå igenom de flesta fördomar, både positiva och negativa, som vi kan tänkas ha gällande Ryssland och det ryska folket. Många av karaktärerna i boken står för en eller fler fördomar och temat bearbetas då genom dem. Det finns t.ex. företagarparet som har de ekonomiska fördomarna, kulturparet som springer på operor etc. Lissu kämpar med den ryska byråkratin, svårigheterna att hitta i staden och att hitta in till muséer mm. Några av deltagarna i bokcirkeln som besökt S:t Petersburg säger att de bra känt igen sig i texten och situationerna. Det är svårt att säga om Lissu kom fram till något som kan sägas motsvara det som hon skulle forska om. I alla fall lärde hon sig nog mera om Ryssland än hon visste innan.

Boken är lättläst och fastän språket kan vara ojämnt så finns det beskrivningar som gör att man kan se situationer och platser klart framför sig. Bokens kärlekshistoria kändes som väldigt onödig. Lissu genomgår en viss personlighetsutveckling under historiens gång, men något djup finns egentligen inte. Boken kan rekommenderas som lättsam och småtrevlig läsning.

-Tove

ensam

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s