Ljudmila Ulitskaja: En munter begravning

Bokcirklarnas tema för i höst är ”Vilda östern?”. Temat anknyter till en serie evenemang med samma namn som ordnas som ett samarbete mellan biblioteken i östra Nyland. Höstens första svenska träff tog upp Ljudmila Ulitskajas lilla roman ”En munter begravning”.

Ulitskaja hör till Rysslands mest lästa författare och är översatt till många språk. Hon är till utbildningen genetiker och arbetade till en början vid Moskvas statliga universitet. Därifrån fick hon sparken efter att ha spridit underjordisk litteratur på sin arbetsplats.

En munter begravning utgavs på ryska i slutet av 1990-talet och kom i svensk översättning 2007. Den omspänner två veckor i augusti 1991 och handlar om ryskjudiska emigranter i New York som samlats för att vaka vid konstnären Aliks dödsbädd. Alik har varit förutom konstnär också i allra högsta grad levnadskonstnär och livsnjutare. Han är omgiven av en stor skara mer eller mindre udda existenser, däribland en mentalt skör och alkoholiserad hustru samt flera älskarinnor. Alla har de sin egen historia att berätta, om hur de i tiderna kommit till USA. Bokcirkeldeltagarna tyckte att personerna förblev ytliga och att man inte kom dem tillräckligt nära.

Dödstemat har en personlig och en politisk dimension. Samtidigt med Alik kämpar också Sovjetunionen för sin existens. Emigranterna följer via tv med upplösningen av det forna hemlandet och man får fira begravning på två plan.

Ulitskaja har i intervjuer berättat om sin syn på döden. Den ger allting betydelse och värde. Den tvingar oss att värdesätta glada upplevelser och kärlek i vårt liv. Mycket mera än att spekulera om vad som väntar efter döden, är hon intresserad av själva döendet. Hon säger sig ha fått bevittna många vackra övergångar, men också djupt plågsamma sådana.

Via dödstemat belyses också kulturskillnaderna mellan Ryssland och USA. I USA dör man på sjukhus och själva lidandet och döden förträngs, bland emigranterna upplevs allt detta som en självklar del av livet.

Bokcirkeldeltagarna reagerade på det faktum att de flesta personerna i boken uppgavs vara nakna. Orsaken var den fruktansvärda augustihettan som plågade dem. Men nakenheten var inte något som senare betonades desto mer, det var något naturligt för dessa människor. Endast rabbin som senare tillkallades blev bestört över så mycken nakenhet, han hade aldrig sett sin egen hustru lika bar.

Också annars kunde man säga att boken förespråkade tolerans och vidsynthet. Folk var med eller mindre speciella och fick också vara det.

Emigranttillvaron gör att folk söker sig till sina landsmän. Det som förenar dem är att de lämnat sitt hemland. Här såg vi många paralleller till dagens situation med flyktingströmmarna. Då någon deltagare tyckte att boken inte gett henne någonting alls, tyckte en annan att den gett mycket, bland annat just för att man kan se många likheter med vår tid. En av personerna i boken hade hoppat av i samband med en cirkusturné i USA. Hon kunde förtjäna pengar på att uppträda som akrobat samtidigt som hon studerade till jurist. Här kom diskussionerna in på integrering och hur viktigt det är att invandrares kunskaper tas tillvara.

Förutom att det var ett myller av personer i boken, hade de flesta också smeknamn så som brukligt är, och det hjälpte om man gjorde anteckningar medan man läste. Annars var det svårt att hänga med i svängarna.

Vad som gör begravningen munter ska jag inte avslöja här och hur det kom sig att Irinas dotter Teeshirt trivdes så bra i Aliks sällskap fastän hon tidigare vägrat tala med vuxna, det kanske läsaren anar innan man får veta sanningen.

”En munter begravning” var inte en bok som bokcirkeldeltagarna höjde till skyarna precis, men den gav upphov till givande diskussioner!

-Helena

Bild: Boksampo.fi

Bild: Boksampo.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s