Barbara Winckelmann: Det är bara ett hus

Den svenska bokcirkeln avslutade vårterminens tema ”Bortglömda damer i magasinet – kvinnliga finlandssvenska författare” med boken Det är bara ett hus av Borgåförfattaren Barbara Winckelmann (1920-2009). I boken minns Winckelmann barndomens ljuvliga somrar på Davidsnäs gård på Emsalö. Bokcirkeln var enad om att boken galant förmedlar atmosfären av det makliga herrgårdslivet på första halvan av 1900-talet och på det sätt skapar en tydlig tidsbild. Det visar sig att huset på Davidsnäs är mycket mera än bara ett hus – även om familjen von Wendt bodde i Helsingfors om vintrarna så var det just Davidsnäs som var den mentala hemvisten till syskonskaran von Wendt och mycket annat folk kring familjen. Familjesagan är dock inte utan tragedi då familjen plågas av tuberkulos.

Förutom familjen von Wendt vimlar boken av släktingar och öborna i flera generationer. Vi får läsa om Winckelmanns farmor, Fanny von Born, som skapade skandal med sin skilsmässa och hade sen dess ett kyligt förhållande med sin bror Viktor Magnus von Born. Vi får läsa om Winckelmanns mormors far Carl Daniel von Haartman som fick 24 barn och om faster Hanna, farmor till Olof Palme. Vi får också bekanta oss med familjen Grönroos på Emsalö vars far arbetade på gården, hästen Irmeli som överlevt kriget och blivit skotträdd och den ouppfostrade ”marodören”, hunden Terror. Winckelmann koncentrerar sig dock på sina föräldrar och sina fem systrar Inga, Anita, Dorle, Gurli och Nana. De kommer och går men möts alla på sommarstället Davidsnäs.

Även om Det är bara ett hus är en memoar är Barbara Winckelmann mest känd för sina romaner. Hennes mest kända verk är den femdelade historiska romansviten om Helsingfors som inleddes 1977 med Din vredes dag som senare filmatiserades av Åke Lindman.

Gruppen var enad om att boken hade fin stämning och alla kunde hitta något som de kände igen i boken eller kunde identifiera sig med; tiden, Emsalö, skärgården och det ljuva sommarlivet. Winckelmann spinner på ett skickligt och naturligt sätt vidare från ett minne till ett annat och skildrar minnen från barndomens svunna dagar. Att hon kommit ihåg alla händelser och så skickligt lyckats beskriva stämningen får bara vi som läsare glädjas över och vara tacksamma för. En bättre bok att börja denna sommar med vet vi ej!

-Eva & Katja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s