Unga träd av Alma Söderhjelm (1925)

Boken handlar om en ung kvinnas, Signe, och hennes närmaste krets i Helsingfors under tiden kring finska inbördeskriget.

I bokens början reser Signes fästman, Holger, till Tyskland för att utbilda sig till officer.  Samtidigt visar det sig att flera av hennes vänner också är inblandade i kampen mot Ryssland. Signe har hela tiden varit omedveten om saken.

Just Signes okunskap om vad som händer runt omkring henne är ett av teman i boken. Hon har en tendens att gå omkring med skygglappar framför ögonen. Dessutom har alla kring henne en väldigt överbeskyddande attityd till henne, vilket inte hjälper saken alls. Under bokens gång märker man att Signe börjar sakta mogna som människa, men det går långsamt.

Andra teman i boken är förstås upplevelserna under krigstid. Tyvärr har dessa inte ändrat sig så mycket genom åren. Ett klassiskt exempel är knackningen på dörren mitt på natten. Då vet man att fienden har kommit för att hämta en.

Boken är på de flesta sätt ett barn av sin tid. För oss som läste boken 90 år senare, var många saker gammaldags och främmande. Språket i boken var på sina ställen tidlöst, medan det på andra ställen helt klart uppfattades som gammaldags. Sättet som personerna förhöll sig till varandra var ett annat tecken på att världen har utvecklats. T.ex. förhållandet mellan Signe och hennes föräldrar visar hur annorlunda det var på den tiden.

Bokens innehåll har vissa beröringspunkter med författarinna Alma Söderhjelms liv.  Inte att hon skulle ha varit en dam med skygglappar, men hon var aktivt i vita motståndsrörelsen under inbördeskriget. Annars också så var hon en intressant dam med ett händelserikt liv. Hon blev bl.a. Finlands första kvinnliga docent 1906 och första kvinnliga professor, extraordinarie professor i allmän historia 1927.

Boken upplevdes inte som en speciellt bra boken, men mera intressant var författarinna och hennes liv. Som tidsskildring har den sina punkter, men den litterära kvalitet och huvudpersonerna lämnade en del att önska.

-Tove

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s