Anna Bondestam: Vägen till staden

Bokcirkelns tema under våren 2015 är ”Bortglömda damer i magasinet – kvinnliga finlandssvenska författare”. Vi inledde med att för bokcirkeln plocka fram Anna Bondestams bok Vägen till staden ur magasinet. Anna Bondestam föddes i ett arbetarhem i Jakobstad 1907 och flyttade till Helsingfors för att studera vid Helsingfors universitet. Hon stannade i Helsingfors i nästan 50 år, för att sedan återvända till Jakobstad, där hon dog 1995.

Anna Bondestam debuterade 1936 med boken Panik i Rölleby. Vägen till staden utkom 1957.

Vägen till staden utspelar sig i Österbotten på 1890-talet. Fattigdom och elände driver människor från landsbygden att söka sin lycka i staden (Jakobstad). Vi får följa med hur Mia, som rymmer hemifrån för att komma ifrån hungern och en våldsam far, lyckas få tjänst i en rik familj och klarar sig riktigt hyfsat. Samtidigt går det betydligt sämre för Kallträsk-Ida, som kommer till staden för att hitta sin man. Mannen visar sig vara försvunnen och Ida blir tvungen att sälja sin ko. Då kopengarna är slut, blir fattigdomen outhärdlig och Ida återvänder hem, men avlider efter en tid. Barnen Sackris och Stina auktioneras ut till lägst bjudande. Gripande människoöden i en inte alltför avlägsen gången tid.

Alla i bokcirkeln hade haft stor behållning av boken. Den var lätt att läsa, men väckte ändå tankar och känslor. Anna Bondestam beskriver både det vackra och misären på ett målande sätt, man kan nästan känna trädens sus och lukten av smuts eller gödsel. Boken fick en fortsättning i Stadens bröd, som utkom 1960. Flera av deltagarna blev sugna på att läsa också den boken, för att få veta hur det gick för de olika personerna som tog sig till staden.

Pia Heikkilä har år 2013 skrivit biografin Anna Bondestam: det röda Svenskfinlands röst. Bokcirkeln bekantade sig också med citat och bilder ur biografin.

Alla i bokcirkeln var överens om att det var mycket trevligt att bekanta sig med denna bortglömda(?) dam!

-Catharina

Bild: Boksampo.fi

Bild: Boksampo.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s