Tove Jansson: Taikatalvi

Tove Jansson -syksyn päätti muumiromaani Taikatalvi, joka oli melkeinpä kaikkien lukupiiriläisten mielestä teeman paras kirja. Teoksessa Muumipeikko herää talviunestaan ja joutuu selviytymään aluksi yksin lumisessa Muumilaaksossa. Muumipeikko löytää kyllä nopeasti muitakin hereillä olevia hahmoja ja tutustuu mm. Tuutikkiin ja urheilu-Hemuliin. Tuutikki, eli Janssonin elämänkumppanin Tuulikki Pietilän alter ego, esiintyy Taikatalvessa ensimmäistä kertaa ja Janssonin ja Pietilän ensimmäinen yhteinen vuosi innoittikin kirjailijaa kirjoittamaan muumikirjan.

Teos sisältää paljon vakavia teemoja kuten yksinäisyys, pelko, suru sekä kuolema. Muumilaakso ei näyttäydy pelkästään idyllisenä. Silti kirja ei ole lainkaan ahdistava tai pelottava. Muumikirjojen hienous onkin juuri niiden monitasoisuudessa, ne antavat eri asioita eri ikäisille lukijoille. Lapsille ehkä parasta antia on tarinan seikkailuaspekti, aikuiset kiinnittävät huomiota filosofiaan. Teemoista elämän jatkuvan muutoksen ja epävarmuuden hyväksyminen nousee esiin tärkeimpänä. Lukupiiriläiset olivat ihastuneita Janssonin kieleen ja luonnonkuvaukseen. Jansson taiteilijana osasi mestarillisesti maalata kuvia sanoin, sanomatta koskaan liikaa tai rönsyillen. Kirja sisältää paljon kirjailijan omaa kuvitusta, joka myös on hurmaavaa.

Taikatalvi innoittaa lukemaan lisää muumikirjoja, eikä haittaa vaikka olisi lapsena muuminsa lukenut. Aikuisena lukukokemus on ehkä hyvinkin erilainen.

-Heidi

Kuvalähde: Kirjasampo

Kuvalähde: Kirjasampo

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s