Tove Jansson: Sommarboken

Sorglig, men inte för sorglig, vemodig, vacker, otroliga naturskildringar var några av de första kommentarerna till Sommarboken.

Sommarboken berättar främst om vänskapen mellan en gammal kvinna, farmodern, och en liten flicka, Sofia. Karaktärerna har en referens till Toves egna omgivning. Farmodern refererar till Toves mamma Ham, Sofia till brorsdottern Sophia och pappan till brodern Lars. Deltagarna i bokcirkeln funderar ändå på om inte Sophia var litet för ung som förebild och att det var Tove själv som var förebilden. I boken förekommer det mycket funderingar kring livet och döden, himmelen och helvetet och hur det är att bli gammal, men den uppfattades ändå inte som en ”tung” bok av läsarna.

Sommarboken är den tredje och sista delen i den trilogi av sorgeböcker som Tove skrev efter Hams död 1970. Den första var Bildhuggarens dotter, den andra Lyssnerskan och den tredje Sommarboken som gick under arbetsnamnet Sofiasviten. Det finns inga personbeskrivningar i boken och farmodern och Sofia är alltid illustrerade med ryggen mot läsaren. Det är upp till läsaren själv att göra sig en bild av dem. Däremot är själva ön och naturen detaljerat och fantastiskt beskrivna. Pappan däremot är inte alls illustrerad utan beskrivs oftast som ”han arbetade vid bordet”.

Sommarboken har blivit en klassiker inom hennes verk. Den är filmad och dramatiserad och en av de böcker som fått störta internationella genomslaget. När Tove övergav Mumindalen och började skriva böcker för vuxna uppfattades hon som förrädare både av förläggarna och läsarna. Alla deltagarna i bokcirkeln var överens om att boken kan rekommenderas till både unga och äldre läsare och att alla kommer att ha en stor läsupplevelse framför sig.

-Kerstin

sommar

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s