Tove Jansson: Sent i november

Sent i november är den sista boken i serien om Mumintrollen. Dock är mumintrollen bortrest under den tid som berättelse utspelas i. Tidsmässigt utspelar sig Sent i november under samma tid Pappan och havet.

Ett av de bärande temana i boken är att hitta sig själv. Några väldigt olika personer kommer till Mumindalen för att träffa mumintrollen av en eller annan orsak. Många av dem har på ett eller annat sätt upplevt en kris och söker sig till Mumindalen för att få hjälp av Mumintrollen, främst Muminmamman och Muminpappan.

Filifjonkan som råkat ut för en olyckshändelse kommer till dalen för att få ta del av den trygghet som Muminmamman symboliserar. Onkelskruttet kommer ihåg de fina fester som mumintrollen tidigare har ordnat och vill uppleva dem igen. Samtidigt vill han bort från allt de som andra vill att han ska vara och hur han ska uppföra sig som en gammal person. Hemulen gör uppror mot sin vardag, han vill istället vara mera som Muminpappan. Snusmumriken har tappat bort några takter som han behöver till en höstvisa och återvänder till Mumindalen för att leta efter dem. Homsan Toft som man kanske kan räkna som huvudpersonen i boken vill ha en mamma och vill att Muminmamman är den som ska uppfylla hans dröm. Mymlan är den enda av personer som inte kommer till Muminhuset pga. någon större dröm eller tvång.

Eftersom mumintrollen inte är på plats försöker besökarna så gott de kan anpassa sig till Muminhuset och varandra. Genom att försöka ta på sig rollerna som muminfamiljen har försöker de åstadkomma de stämning och trygghet som de förväntade sig.

Detta blir kanske inte som tänkt, men boken slutar ändå med att alla hittar det de behöver och lämnar Mumindalen som nöjda och starkare personer.  Homsan Toft är den som genomgår de största förändringen och växer både, hans personlighet och med de förväntningar han har på Muminmamman.

”Jag vill ha någon som aldrig är rädd och som bryr sig om en, jag vill ha en mamma”(s. 118)

Alla upplevde boken som en som en sorlig bok, ett farväl. Men trots den sorliga stämningen ansåg alla att det var en fin och vacker bok. Språket är lättläst och beskrivande.  Den innehöll många texter som är tänkvärda och speglar livsvisdom.  Boken är fint illustrerad med Tove Jansson teckningar av personer i berättelsen.

-Tove

sent

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s