Erik Kruskopf: Kuvataiteilija Tove Jansson

Taidehistorioitsija Erik Kruskopfin kirjoittama Tove Jansson -elämäkerta on otsikkonsa mukainen, sillä siinä kerrataan kattavasti Janssonin ura kuvataiteen parissa 20-luvulta vuoteen 1992 asti. Janssonin yksityiselämästä ei kerrota juurikaan ja taiteilijan elämän tärkeät ihmiset mainitaan vain lyhyesti. Ainoastaan taiteilijavanhempien vaikutusta Janssonin työhön on käyty läpi syvällisemmin. Kattavammin taiteilijan (yksityis)elämästä on kirjoittanut Tuula Karjalainen teoksessaan Tove Jansson – Tee työtä ja  rakasta (2013). Kruskopfin kirja on julkaistu vuonna 1992 eli vielä Tove Janssonin eläessä. Teos pohjaa pitkälti kirjailijan ja kohteen keskenään käymiin keskusteluihin ja kirjassa käykin ilmi, että kaikista aiheista (kuten sota-aika) Jansson ei halunnut juurikaan puhua. Kirja sisältää useita värillisiä kuvia teoksista erillisillä sivuilla, tekstin yhteyteen liitetyt kuvat ovat harmittavasti mustavalkoisia.

Lukupiiriläisten mieleen jäi päällimmäisenä lukukokemuksesta Tove Janssonin rajaton lahjakkuus ja tuotteliaisuus. Jansson hallitsi suvereenisti sekä eri tyylilajeja että menetelmiä ja materiaaleja. Tuotanto koostuu maalauksista , piirroksista, sarjakuvista, kuvituksista, käyttötaiteesta, julkisesta taiteesta sekä koristetaiteesta. Hän myös kuvasi taiteessaan monia eri aiheita eikä toistanut aina samaa teemaa teoksissaan. Tästä Kruskopf kirjassaan aavistuksen Janssonia kritisoikin. Sarjakuvaa taiteena ei ole alettu arvostaa Suomessa ennen kuin viime vuosina, tämä on myös jossain määrin luettavissa kirjasta. Kirjasta käy ilmi myös Janssonin vakava suhtautuminen taiteen tekemiseen sekä itsekriittisyys ja epävarmuus. Lukupiiriläiset arvelivat, että kaikki taiteilijat ovat  jossain määrin epävarmoja töidensä suhteen, omien teosten julkinen esittäminen ja arvioinnin kohteeksi joutuminen on luonnollisesti rankkaa kelle tahansa.

Lisää lukemista aiheesta kiinnostuneille on tarjolla runsaasti. Jo aiemmin mainittu Tuula Karjalaisen kirjoittama elämäkerta on ollut kysytty teos ilmestymisestään lähtien. Boel Westinin teos Tove Jansson – kuvat, sanat, elämä pohjaa tieteelliseen tutkimukseen. Tänä syksynä ilmestynyt Muumimaailma ja todellisuus – Tove Janssonin elämä kuvina taas on todella hieno ja monipuolinen kuvateos.

-Heidi

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s