Tove Jansson: Nukkekaappi ja muita kertomuksia

Lukupiirit perehtyivät tällä kertaa Tove Janssonin novellikokoelmaan Nukkekaappi (Dockskåpet, julk. alkukielellä 1978), joka sisältää 12 novellia. Lukupiiriläiset kokivat novellit helppolukuisiksi mutta helposti unohdettaviksi. Vaikka novellit käsittelevät moninaisia henkilöhahmoja ja aiheita, niissä kuitenkin toistuvat samat teemat kuten vastuu, riippuvuus, ennakkoluulot sekä ihmissuhteiden vaikeus.

Novellit vaikuttavat vahvasti omaelämäkerrallisilta, esimerkiksi avausnovelli Apina perustuu Toven isän ja hänen lemmikkiapinansa suhteeseen. Novellin apina on huonosti käyttäytyvä kiusankappale, joka kuitenkin saa omistajansa jakamattoman huomion ja kiintymyksen. Niminovelli Nukkekaappi kertoo miesparista, jonka toinen osapuoli rakentaa pakkomielteisesti nukkekotia. Novelli sisältänee tunnelmia elävästä elämästä, rakensivathan Tove, Tooti ja Pentti Eistola (jolle novellikokoelma on muuten omistettu) yhdessä Muumitalon pienoismallin, joka on äärimmäisen tarkasti ja hienosti tehty pieniä yksityiskohtia myöten. Sarjakuvanpiirtäjä -novelli kertoo ahdistuneen sarjakuvapiirtäjän katoamisesta, missä on kaikuja Toven omasta ahdingosta piirtäessään muumisarjakuvaa. Tove koki sarjakuvatehtailun ja aikataulut rasittavina ja luovuttikin lopulta sarjakuvan teon veljelleen Larsille.

Janssonin novelleissa näkyy kirjailijan kuvataiteilijatausta. Jansson maalaa sanallisella pensselillä tunnelmakuvia elämästä, joissa on hienovaraista kerrontaa, ilman huippukohtia ja lopun yllätyskäänteitä. Novellien välillä kannattaa pitää hengähdystauko eikä lukea kaikkea yhdeltä istumalta. Nämä novellit vaativat lukijalta pysähtymistä ja pohdintaa.

Kuvalähde: Kirjasampo

Kuvalähde: Kirjasampo

 

-Heidi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s