Tove Jansson: Bildhuggarens dotter

Alla bibliotekets bokcirklar har Tove Jansson som tema denna höst. Den svenska bokcirkeln inledde temahösten med Bildhuggarens dotter. Vi började med att titta på hur olika utgåvor av boken ser ut, samma innehåll kan finnas i så många olika förpackningar! Bildhuggarens dotter var Tove Janssons första bok för vuxna. Den består av korta berättelser, noveller, ur Tove Janssons egen barndom. Berättelserna är skrivna i jag-form och detta jag nämns aldrig vid namn. Inte heller nämns mamma eller pappa vid namn. Ändå är det klart att berättelserna handlar om just Tove själv. I den ursprungliga utgåvan från år 1968 fanns inga illustrationer, i senare utgåvor finns fotografier av bl.a. Tove, Signe och Viktor Jansson, vilket ytterligare förstärker känslan av att boken är en verklig skildring av Tove Janssons barndom. Boken klassas ändå som fiktion och står på de flesta bibliotek bland skönlitteraturen.

Några av deltagarna hade läst Bildhuggarens dotter första gången då den gavs ut år 1968, några hade aldrig tidigare läst boken. Berättelserna upplevdes som ganska olika varandra. Vi hittade många likheter med Mumin-berättelserna och alla var överens om att Tove Janssons förmåga till fantasifullt fabulerande var fantastisk. Dessutom var vi överens om att hennes barndom också varit, om inte fantastisk, så åtminstone mycket speciell. Hon levde hela tiden omgiven av konst och konstnärer och livet präglades också av olika äventyr, både i fantasin och i verkligheten. Hemmet var samtidigt både bohemiskt och lite borgerligt. Mamma Signe hade hämtat med sig traditioner från Sverige, vilket märks speciellt i novellen Julen. Den novellen gillade vi mycket! Vi var alla överens om att Bildhuggarens dotter var en fin läsupplevelse och för dem som inte läst hennes vuxenböcker tidigare gav den ytterligare en inblick i hennes liv och författarskap.

En av deltagarna i bokcirkeln, Marika, har en egen bokblogg där hon också skrivit om bibbans bokcirkel. Bloggen hittar du här www.boktok73.blogspot.fi

 

Den finländska upplagans pärm (till vänster) och den svenska upplagans pärm (höger)

Den finländska upplagans pärm (till vänster) och den svenska upplagans pärm

-Catharina

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s