Nawal El Saadawi: Imaamin tuho

Syksyn kolmas teos, Imaamin tuho, jakoi lukupiiriläisten mielipiteet. Toisen kirjan kerronta imaisi mukaansa, toinen piti kirjaa mielenkiintoisena, mutta hidaslukuisena, joku jätti suosiolla luku-urakan kesken.

Kirjaa voidaan tarkastella poliittisesti tai psykologisesti, onhan kirjailija psykiatri. Poliittisesti vallan ja uskonnon kietoutuminen toisiinsa saa aikaan pahaa jälkeä missä tahansa: Suomessa esimerkiksi vanhalestadiolaisliike tai USA:ssa teekutsuliike. Jälleen pitää vetää rajaa ihmisoikeuksien, etenkin lasten ja naisten oikeuksien, ja suurvaltapolitiikan välillä. Ihmisoikeudet ovat ensisijaisia, vaikka suurvallat käyttävätkin niitä omien tarkoitusperiensä ajamiseen. Islamilaisuus on moni-ilmeinen, tässä kirjassa kuvataan miten valtaapitävät manipuloivat köyhiä ja koulutusta vaille jääneitä ihmisiä.

Kirjailija kuvaa hyvin köyhyyttä ja joukkojen liikehdintää. Kirjan tapahtumat ovat traagisia, mutta valtaapitävien perustelut toimilleen ovat niin absurdeja, että ne saavat hekottelemaan. Psykologisesti kaksikasvoisuuden teema toistuu usein: jumalan lempeät äidinkasvot ja vihaiset ja ankarat miehenkasvot, islamilaisuus ja kristillisyys, imaami ja henkivartija, naamioiden käyttö, maskuliinisuus ja feminiinisyys.

Miehisyys näyttäytyy väkivaltaisuutena ja naisellisuus taiteellisuutena. Isät kasvattavat väkivalloin pojistaan tosimiehiä, jolloin äidin edustama herkkyys ja taiteellisuus jäävät miehisyyden naamion taakse piiloon. Tosimiehet palaavat äitiensä luokse elämän vaikeina hetkinä tai kuoleman hetkellä. Naisia alistetaan ja halvennetaan, mutta samalla pelätään suunnattomasti.
Mielenkiintoista, että syntyperänsä kannalta on tärkeää osata nimetä äitinsä ja isoäitinsä. Isän nimeäminen on tärkeää laillisuuden kannalta.

-Hannele

Kuvalähde: Kirjasampo.fi

Kuvalähde: Kirjasampo.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s