Yvonne Vera: Palava perhonen

Lukupiirin syksy käynnistettiin zimbabwelaisen Yvonne Veran romaanilla Palava perhonen (Butterfly Burning 1998, suom. 2002), joka kertoo nuoren Phephelaphin traagisen tarinan 1940-luvun Etelä-Rhodesiasta (nyk. Zimbabwe). Phephelaphi on nuori, päättäväinen nainen, joka rakastuu vanhempaan mieheen, Fumbathaan. Yhdessä he yrittävät rakentaa elämäänsä Bulawayon slummissa asuen yhden huoneen käsittävässä pelti-asbestihökkelissä. Phephelaphi on itsenäinen nainen, hän haluaa päästä opiskelemaan paikalliseen sairaanhoito-opistoon ja olla maansa ensimmäinen tummaihoinen sairaanhoitaja. Mustien elämää rajoittava rotusortopolitiikka ei estä Phephelaphia unelmoimasta paremmasta tulevaisuudesta. Sekä Phephelaphin että Fumbathan elämää varjostavat menneisyyden synkät tapahtumat, joilla on oma osansa rakastavaisten kohtalossa.

Lukupiiriläisten mielestä Yvonne Veran kieli on todella lyyristä, kirjailija kuvailee traagisia ja raakoja tapahtumia kauniisti. Runollinen tyyli ikään kuin pehmentää järkyttäviä tapahtumia. Hän löytää slummistakin oikeasti kauniita asioita, kuten iloisesti leikkivät ja nauravat lapset tai koko kirjan mukana seuraava kwela-musiikki. Tosin kirjoitustyyliä luonnehdittiin myös vaikeaselkoiseksi ja haastavaksi luettavaksi. Toinen haaste liittyi aihepiiriin, Zimbabwen historia tai edes nykypäivä eivät ole kovinkaan tuttuja suomalaiselle lukijalle. On ehkä vaikea hahmottaa tarinaa 1940-luvulle, kun ei tiedä millaista on elää Bulawayossa 2010-luvulla. Tätä kirjaa ei kannata lukea odottaen tarkkaa historiallista tekstiä, vaan sen anti on kuvia ja hetkiä nuoren naisen elämästä kolonialistisessa Afrikassa. Phephelaphi on hahmona voimakas, päättäväinen ja elämänuskoinen, Yvonne Vera onkin tunnettu kirjailijana lyyrisen kielen lisäksi vahvoista naiskuvauksistaan.

Yvonne Veran muita teoksia ei ole toistaiseksi suomennettu. Lisälukemiseksi Zimbabwen lähihistoriasta kiinnostuneille voi suositella esim. Doris Lessingin Väkivallan lapset -romaanisarjaa. Per Wästbergin reportaasi ja matkakuvaus Kielletty alue (Förbjudet område 1960) antaa hyvän kuvan rotuerottelun todellisuudesta Rhodesiassa ja Njassamaassa 1950-luvun lopulla.

Kansikuva: Kirjasampo.fi

Kansikuva: Kirjasampo.fi

-Heidi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s