Viivi Luik: Seitsemäs rauhan kevät

Lukupiiri kokoontui kolmannen kerran virolaisen Viivi Luikin Seitsemäs rauhan kevät -teoksen (1985) äärellä. Valitettavasti lukupiirin teema, Tuntemattomat suuruudet, ei aivan toteutunut tämän kirjan kohdalla. Osa lukupiiriläisistä oli lukenut teoksen ja osa oli lukenut Luikin uusimman teoksen, Varjoteatterin (2011). Jo aiemmin Seitsemäs rauhan kevät -teoksen lukeneiden mielipide oli kuitenkin, että kirja kannatti lukea toisenkin kerran.

Seitsemäs rauhan kevät sijoittuu 1950-luvulle sodanjälkeiseen Viroon, missä Stalinin uudistuspyrkimykset alkavat saada enemmän ja enemmän jalansijaa. Luik itse on syntynyt 1946 eli on elänyt lapsuuttaan juuri samoihin aikoihin kuin kirjan viisivuotias päähenkilö, joka ei ole nähnyt muuta aikaa kuin Neuvosto-Viron alun. Lapsen perheeseen kuuluu maalaisympäristössä äiti, mummo, eno ja muutama kotieläin. Isäkin on, mutta hän on useita kuukausia kerrallaan työkomennuksella toisella paikkakunnalla. Kirjassa edetään loppukesästä kevättalveen ja heijastetaan välillä päähenkilön aikuisuuteen: Minäkertoja kertoo, kuinka tulevaisuus toteutui.

Lukupiiriläiset ottivat päähenkilön omakseen. Yksi nautti voimakastahtoisen pikkutytön toimista, toista taas harmitti se, minkälainen tyttö oli. Pieni tyttö oli omaksunut mummonsa tavan manata pahaa pois jollain vielä pahemmalla. Arkinen elämä oli kurjuutta, muttei se paljoa tyttöä haitannut. Kirja oli pidetty mutta toisaalta vaativa: ”Sitä ei voinut lukea kerralla kovin pitkiä pätkiä”. Lukupiiriläiset nauttivat Luikin tavasta tuoda pienen tytön maailma lukijan ulottuville. Luik onnistuu taitavasti tuomaan myös sensuurin ulottumattomiin Neuvosto-Viron kritiikkiä juuri pienen tytön maailmankuvan avaamisella.

”Nunnat ja munkit ja faaraot – kaikki paha pois ja rohkeasti uutta kokeilemaan!”

-Kaisa

Kuvalähde: Kirjasampo.fi

Kuvalähde: Kirjasampo.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s